2011. június 13., hétfő

Viselkedéstudomány

Számos kultúrában ma is szokás a családok által összehozott házasság. Magyarul a szülők választanak párt a gyermeküknek. Egy felmérés szerint az így kötött frigyek tovább tartanak, mint a nyugati kultúrában megszokott szerelmen alapuló kapcsolatok. Hogy miért? Mert a szenvedélyből kötött házasságok magasabb érzelmi hőfokon startolnak, ám fokozatosan kihűlnek az évek alatt, míg az összehozott párok éppen ellenkezőleg: a kezdeti langyos viszony fokozatosan felmelegszik.
A több lehetőség nem mindig jobb: minél több féle lekvár sorakozik a polcon, annál nehezebben dönt a vevő egy bevásárlás során. És ez még csak egy hétköznapi döntés. Nehéz döntéseknél érdemes lenne okulni mások tapasztalataiból. Igen ám, de mindenki azt gondolja, hogy az ő élethelyzete, személyisége annyira egyedi, hogy nem hasonlítható össze másokéval.
A több nem mindig jobb.
Például szívesebben segítünk másokon, ha kevesebb személyen segítünk ezzel. A csatornába esett és két nap után szerencsésen kimentett kislány története nagyobb médiafigyelmet kap, mint a 800 ezer ember életét követelő ruandai népirtás. Valahogy mindenki jobban adakozik, ha érzelmileg tudunk azonosulni a szenvedővel.
Ezek mind-mind érzelmeken alapuló döntések.
Az Ikea sikerének a titka is ez: az általunk összeszerelt polc nem éppen otthonunk legfényesebb darabja, de saját kezünk munkája.

Nincsenek megjegyzések:


A szürke mezőben lévő 'megjegyzések'-re kattintva írhattok észrevételeket, megjegyzéseket.