2011. június 16., csütörtök

Kenyér vagy autó?


Asszongya hogy:
A szántóföldek egyre nagyobb hányadán bioetanolnak való alapanyagot termelnek kenyérnek és takarmánynak való helyett. A bioetanol növekvő alapanyagigénye miatt egyre növekednek az élelmiszerárak. Hááát...

Ami igaz, az igaz: Magyarország bioetanol hálózati kiépítettségben megelőzte Németországot és Franciaországot, vagyis az Európai Unióban a legelsők vagyunk. A világon pedig a negyedikek.

De mégis alig 2 százaléknyi csak az etanol fogyasztás a benzinnel szemben. Ennek több oka van.
Az egyik, hogy csak pár száz autó gyárilag kettős üzemű, vagyis flexifuel. Tudjuk, hogy a nem kifejezetten bioetanolos járműbe nem éppen egészséges beleönteni ezt az üzemanyagot. Ha nem, akkor itt van róla egy kis ízelítő:http://members.chello.hu/halis/Almenuk/biouzemanyag.html.
Bár a rövid távon spórolós autós a csekély árelőnyért is bevállalja, hogy megtankol belőle.
Igaz, kreatív sofőrök hajtottak már mosóbenzinnel , fűtőolajjal, vagy petróleummal, esetleg sütőolajjal is autót. Igaz, hogy utána a javítás többe kerül, de akkor is az az érzés mindennél fontosabb, hogy nem fizettem jövedéki adót! :-D
A kérdés az, hogy valóban spórol-e az autós? Tény, hogy bioetanolból 20-30%-al többet fogyaszt a járgány. Nem beszélve az átalakítás költségéről, illetve átalakítás híján a javításról.
Ezen "divatnak" egyébként az üzemanyag-forgalmazók, vagyis a kutasok a legnagyobb haszonélvezői. Becslések szerint a benzinhez képest akár tízszeres is lehet a hasznuk.

De egyébként gyorsan lecsenghet a hazai bioetanol-láz is, mert a kormány az adókedvezmény megnyirbálására készül. Matolcsi György a múlt héten már be is nyújtotta a parlamentnek a törvénymódosító javaslatát, amely szerint a bioetanol után 12 forint jövedéki adót kell majd fizetni.
Ha ennyivel megemelik az árat, akkor jócskán visszaesik a forgalom, további emelés esetén pedig el is tűnhet az üzemanyag. Márpedig a folyamatok ebbe az irányba mutatnak. 2014 év végéig 55 forintra emelnék az etanol jövedéki adóját. Puff!

Nincsenek megjegyzések:


A szürke mezőben lévő 'megjegyzések'-re kattintva írhattok észrevételeket, megjegyzéseket.