2011. április 19., kedd

Fiatalság megosztottsága

A szociológusok a következő generációról:

Már közhely, hogy egyre szélesedik a társadalom kettészakadása, megosztottsága.
De vizsgáljuk meg ezt egy kicsit közelebbről. Vizsgáljuk meg emberekre, egyénekre lebontva. Nézzük meg a felnövő nemzedéket, a gyerekeket. Milyen a mai ifjúság?
A mai felnövő nemzedék tagjairól elmondható: TV helyett inkább interneteznek. Túl korán, vagy éppen túl későn kezdik a szexuális életet. Egyre kevésbé vallásosak, idegenellenesebbek, és erőszakosabbak, mint szüleik. De az is igaz, hogy kevesebbet sportolnak, de a cigarettának kevésbé rabjai. Ezt állítják szociológusok. Ezt az eljövendő generációt "termeli ki" a mai magyar társadalom.
A két generáció közül az egyik hisz abban, hogy önmaga sorsát alakíthatja, és ehhez megtanítjuk nekik az eszközöket is. A másikak viszont a tehetetlenséget tanulják meg, és nem csupán önbizalmuk nincs, de eszközeik sincsenek. A mostani felnőtt nemzedék szemében mindkét véglet deviánsnak tűnhet, míg az egyik épít, addig a másik rombol. Az pedig külön rejtély, hogy ez a két nemzedék mit fog majd kezdeni egymással.

Ráadásul a kormány le akarja szállítani a tankötelezettséget 18 évről. Ma a legtöbben 14 évesen fejezik be az általános iskolát, ezzel több lenne a munkanélküli, mivel ennyivel sehol sem lehet elhelyezkedni. Egy 2008-as felmérésből kiderül, hogy csupán csak általános iskolát végzett apák gyermekeinek több, mint egyharmada ugyanezen a képzettségi szinten marad. A pedagógusok szintén nem vinnék le a tankötelezettségi korhatárt 16 év alá. Szerintük ma sokkal nehezebb minimális fegyelemre, kötelesség- és felelősségtudatra nevelni az ifjúságot. Ráadásul ebben a család sem partner, hiszen a család nevelési szerepe is visszaszorult.
Ennek alapvetően két oka van. Az egyik, hogy számos mai tinédzser szülője elvált, nekik ez a "normális család". Következésképpen megtorpant a család kohéziós ereje. Ezt súlyosbítja, hogy szüleiknek olyan létbizonytalansággal kell szembenéznie, ami eddig ismeretlen volt.
A másik, hogy a gyerek a válás után nehezebben dolgozza fel a "nem kellek" érzést, a mellőzöttséget. Számos bajnak ez a forrása. Szakemberek szerint tinédzserek tömegei sodródnak a bűnözés felé. Az agresszió terjedését jelzi, hogy lányok is egyre többször keverednek utcai verekedésbe. A háttérben ott rejlik a hátrányos helyzetű családok számának növekedése. A mindennapos megélhetési problémák frusztrálttá teszik a tinédzsereke, akik amúgy is fogékonyak a pesszimista hangulatra.
De az értelmiségi családoknál is van probléma. Ők a felpörgött életvitelük miatt többségében nem figyelnek a gyermekeikre, nem biztosítják azt az érzelmi és szellemi hátteret, amelyre a fejlődésükkor szükség lenne. Ők anyagiakban nem szenvednek hiányt, de ez nem pótolhatja a folyamatos odafigyelést, az értékrend kialakítását, az együtt gondolkodást. Ezek a gyerekek a jólét és a fogyasztás kísértésének vannak kitéve. Jellemző a mindent megengedő, korlátokat nem álló nevelés. Ennek eredményeként a gyerekek képtelenek az önmenedzselésre, és nem tudják kezelni az életük során adódó kellemetlenségeket.

Napjainkban a sikeres felnőtté válás kulcsa alighanem az oktatás, és a minőségi társasági élet. A mai fiatalok egyaránt fontosnak tartják a családot, a tisztességet és a barátságot. Érdekes módon szinte mindenki példaként tekinti a saját családját, aki kiegyensúlyozottságot kapott tőle. A fiatalok pályáját alapvetően befolyásolja az a közeg, ahonnan jöttek. Az iskola csak erősít mindenen. Az a fiatal, aki munkát, tanulást, kultúrát kapott, ezt fogja tovább vinni. De úgy gondolják, hogy szüleik túl sok kompromisszumot kötöttek a munkahelyük megtartása érdekében.

A politika iránt a legtöbb mai fiatal közömbös. Ha mégis meg kell szólalni, akkor sokszor visszaköszön az otthon hallott szólamok, szülői állásfoglalások.
Ellenben nem érték már az általános műveltség, az érdeklődés szerepe minimális lett.

És most nézzünk néhány felmérést:
- A mai fiatalságnak egyre nagyobb a beleszólásuk a családjuk vásárlási döntéseikbe. Már a szórakoztató elektronikai eszközök, vagy akár a családi autó kiválasztásába is beleszólnak.
- Felbukkannak a vélemény vezérelt fiatalok csoportja. Ezt a korosztályt Harry Potter-gyerekekként is emlegetik. Ők azok, akik döntést hoznak. Megjelenésük a megváltozott családmodellhez köthető. No és annak, hogy egyre tájékozottabbak az internet révén.
- A család háttérszerepe egyre csökken. Átveszi az elektronikus média (televízió, internet).
- A gyerekek szeretnének elfogadottá válni saját közösségükben. A vágyott, majd megszerzett tárgyak segítségével hasonlítani saját közösségükhöz, a többiekhez. Ugyanakkor különbözni is szeretnének a többiektől. Ez a kettősség munkál bennük.
- A szülő-gyermek viszony megromlása miatt a szexnek egyszerűen szeretetpótló funkciója lett.

Nincsenek megjegyzések:


A szürke mezőben lévő 'megjegyzések'-re kattintva írhattok észrevételeket, megjegyzéseket.