2011. március 28., hétfő

Atomválság-olajválság

Már csak ez a két dolog hiányzott a világgazdaságnak. Bebizonyosodott, hogy másodpercek alatt megtörténhet az, ami eddig legfeljebb a katasztrófafilmek forgatókönyvíróinak képzeletében létezett. A japán atomkatasztrófa és a muszlim "rendszerváltás" most pedig egyszerre borzolja a kedélyeket. Ráadásul mindkettő az energiaszektort érinti.
A helyzet azért nehéz, mert úgy tűnik, hogy mindkét válság még csak most van kibontakozóban.
A japánok hősiessége példátlan. Nem véletlenül nevezte a mentésben résztvevő szakembereket a japán császár hősöknek. Sokuk már a családjuktól is elbúcsúzott. Nem semmi! A polgárok fegyelmezettsége pedig szintén követendő példa lenne számunkra, európai emberek számára. Az biztos, hogy ha az atomreaktor felrobban, akkor a térképen is kell kicsit igazítani, de erre még rá gondolni is rossz! A közvetett sugárszennyezés, pedig a világ egyik legsűrűbben lakott területén egyszerűen tragédia lenne. Hogy rengetné meg ismét a világgazdaságot, ha ez a harmadik legnagyobb gazdaságú ország meginogna? Nem tudni. Egy biztos: akadozik az élelmiszer ellátás, a villanyáram ellátás, közlekedés és az egész élet.
A másik ilyen "balhé" az arab országokon végigsöprő tavaszi forradalmi hullám. Elérheti Jement? Szaúd-Arábiát? Iránt? Esetleg átterjed kínára, ahol a hatóságok már most annyira félnek, hogy korlátozták az internetet?
Érdekes módon az Egyesült Államok látványosan ki akar maradni a konfliktusból. De az európaiak is ódzkodnak attól, hogy beleragadjanak egy "amerikai típusú" afganisztáni vagy iraki helyzetbe. Ezért a szárazföldi inváziónak gyakorlatilag nincs esélye. ez azt jelenti, hogy a líbiai konfliktus elhúzódik. Kadhafi viszonylag jól szervezett hadseregével szemben jórészt szervezetlen lázadók állnak.
A japán és az arab helyzet pattanásig feszíti világgazdaság amúgy is cérnavékony idegeit.

Nincsenek megjegyzések:


A szürke mezőben lévő 'megjegyzések'-re kattintva írhattok észrevételeket, megjegyzéseket.