2011. január 21., péntek

öregek

Nos, még mindig a Magánnyugdíj-ról...de most talán a társadalom szemszögéből, ha úgy tetszik: gyakorlatiasabban.

Kezdjük az alapoknál. És egy kicsit filozofáljunk.
Ami tény, hogy mindenki egyszer megöregszik majd. Tetszik, vagy nem, de ez van.
A baj nem is ez szerintem, hanem az, hogy a kor előrehaladtával bizony csökken az emberek teljesítőképessége. (nem a szex-re gondolok kimondottan)Tehát egyre nehezebben tudunk magunkról gondoskodni. Ezért találták ki a nyugdíjt, mint intézményt.
De ez nem volt mindig így. Nem az ősember óta létezett! Pedig akkor is voltak 70-80 éves emberek.
Akkor mióta is létezik? Hát azóta, hogy a pénz, mint fő gazdasági mutató előtérbe került. Most lehet, hogy sokan azt mondjátok, hogy a pénz mindig is a gazdagság egyik mutatója volt, hát ez nem igaz! Bizony nem igaz.
Ugyanis a középkorban, de mondjuk úgy, hogy a feudális társadalomban a föld jelentette a hatalmat. Ezt tanultuk történelemből (már aki). Tehát akkoriban a rang együtt járt a földbirtok nagyságával. Hogy is jön ez a nyugdíjhoz???

Igazából csak annyiban, hogy akkor teljesen más volt a családok szerkezete. Tehát mindenkinek megvolt a szerepe a családban. Ezért volt az, hogy minél több legyen a gyerek, mert áldott a sok kéz, aki segít a földeken. És ugyanígy megvolt az öregek szerepe is, akik esetleg csak vigyáztak a gyerekekre (bölcsőde), segítettek apróbb munkákban a ház körül (bejárónő). Cserében kaptak ellátást, kvázi nyugdíjat. De ez nem a mai értelembe vett nyugdíjat jelentett, hanem szimpla ellátást, de ez a kor igényeinek teljesen meg is felelt.

De mit is akarok ezzel mondani?
Azt remélem mindannyian észrevettük, hogy egyfajta demográfiai változásnak vagyunk a tanúi. Tetszik, vagy sem, de ez van. Most vagy küzdünk ellene kézzel-lábbal, vagy tanulva az apróbb jelekből megértjük azokat és felkészülünk rá.
A mai fiataloknak nem könnyű! Nagyon nem! De nemcsak azért, mert olyan időben kellene gyarapodniuk, családot alapítani, utódot nevelni, amikor is azt büntetik, aki dolgozik. Azt nyúzzák, aki megpróbál előbbre jutni tisztességesen. Most sorra követik egymást olyan kormányok, akik "megvesztegetik" állampolgáraikat. Ha úgy tetszik, megveszik a szavazataikat (talán mindenki tudja, hogy mikre gondolok...) Mi meg bedőlünk nekik. Mert gyarlók vagyunk, vagy buták?
Szidhatjuk a régi rendszert, de akkor szüleink - ha kicsit is akartak - tudtak tisztességesen fejlődni, akkor amikor büntették a munkanélküliséget, amikor bejártak "kipihenni" magukat a munkahelyükre. Arról nem is beszélve, hogy "molnárhoz liszt ragadt...". No, de mindegy. Talán akkor megettük a jövőt.

És hogyan tovább?

Véleményem szerint előbb, vagy utóbb vissza fog állni a régi családmodell. Nevezetesen az, hogy több generáció fog együtt élni. Hiszen a gyerek rá lesz szorulva a szülőre, hogy segítsen, ahol tud, akár anyagilag is. De viszont a szülő is rá lesz szorulva a gyermekre. Szerintem ez lesz a jövő. A társadalom efelé tendál. Egyrészt drágul a megélhetés, nő az energiaár, a fűtés, villany. A benzinárról nem is beszélve. Bizony nem lesz más választásunk, mint össze kell fognunk. Generációkon átívelően.
Ez bizony változtatást igényel abban is, hogy toleráljuk egymást. De legfőképpen abban kell változtatni, hogy levessük a régi, rossz szokásainkat. Az öregebbek megértsék az idő szavát! Ne ragaszkodjanak tíz körömmel a múlthoz!
Változik a világ!!!

Nincsenek megjegyzések:


A szürke mezőben lévő 'megjegyzések'-re kattintva írhattok észrevételeket, megjegyzéseket.